maanantai 20. kesäkuuta 2011

Pellavahame kettu-applikoinnilla


Huoneessani juoksee vapaana kettu! Mitä ihmettä?


Tämä on se Tarun synttärilahja. Eläinystävä on aina seurana, kun se juoksee mukana hameenhelmassa!

Idean sain viime viikolla ja torstaina pääsin livahtamaan kangas- ja käsityötarvikekauppoihin, kun tuleva syntymäpäiväsankari oli töissä (juhlapäivä lauantaina). Eurokankaan palalaatikosta löysin vihreää pellavasekoitetta ja pakasta ostin pätkän oranssia pellavaa kettua varten. Valkoisia ja ruskeita kangastilkkuja minulta löytyikin jo valmiina, applikaation yksityiskohtia varten. Lisäksi ostin kuvaan sopivia muliinilankoja.

Applikaation suunnittelun aloitin piirtämällä ketun kaavapaperille sen kokoisena, kuin halusin sen hameenhelmaan tulevan. Tämän jälkeen piirsin erikseen osat, jotka tulevat eri väreillä. Nämä leikkasin kaavoiksi. Otin esiin kaksipuolista liimakangasta ja silitin sitä applikaatiokankaiden nurjalle puolelle sen kokoisina paloina, että kaavat mahtuivat alueelle vaivatta. Sitten leikkasin "liimakankaista" ketun osat ja kiinnitin ne silittämällä hameeseen (ensin oranssi osio, sitten yksityiskohdat). Tämä vaati tarkkuutta, sillä hameen notkea pellava oli eläväistä ja liikkui helposti vinoon.

Mikäli applikointi kiinnostaa, kannattaa käydä läpi Unikuun lyhyt oppimäärä aiheesta! :) Sieltä löytyvät selkeät ohjeet.


Sen sijaan, että siksakkaisin koneella kuvion reunat, halusin käydä ne läpi käsin ja kiinnittää kuvion reunat tikkipistoin. Lopputulos on mielenkiintoisen ja sympaattisen näköinen, kun kuvion reunat saavat hapsuuntua käytön myötä.

Kaavoitus pohjautuu villakangashameeseen, minkä tein viime talvena. Tässä versiossa vyötärökaitale on matalampi eikä pystysuoria leikkaussaumoja ole, ja helmakin on pidempi. Nappeja ei ollut tarkoitus tulla, vaan vetoketjun piti yltää yläreunaan saakka ja kiinnityksen hoitaisi hakanen. Kiiruhdin kuitenkin asioiden edelle, ja huomasin ommelleeni piilovetoketjun paikoilleen ennen kuin vyötärökaitale oli kiinnitetty hameeseen... En halunnut purkaa tekemääni työtä, vaan kaivoin nappilaatikoitani ja satuin löytämään tyyliin sopivat puunapit. Leikkasin uuden etukappaleen kaarrokkeen (se tarvitsi lisää pituutta napinläpien takia) ja lopputuloksesta tuli hauskan näköinen. Hame on vuoritettu ja toiseen saumaan on upotettu piilotasku.


Lahja oli hyvin mieleinen ja myös aika yllätys ("Missä vaiheessa sä olet tämän tehnyt?"). :)

2 kommenttia:

Matilda Aurora kirjoitti...

Aivan ihana! Kun olis aikaa ja voimia, niin saattaisin lanata ideaa, on toi niin mahtava!

Tiina kirjoitti...

Kiitos paljon! Applikointi oli aika tarkkaa ja aikaaviepää, koska edellisestä applikoinnistani on kamalasti aikaa. Nopeampaa olisi tehdä pienempi kuvio; ehkäpä huiviin, tai takin rintamukseen?... Vanhan vaatteen ilme tulisi uudistettua helposti ja hauskasti! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...